Bibliotek / Rapporter

Hem / Flyttskatter i debatten / Bibliotek / Rapporter

FRÅN VILLAÄGARNA

Låg rörlighet och nyproduktion med höga flyttskatter
Handelns utredningsinstitut har på uppdrag av Villaägarna tagit fram en rapport som visar att såväl rörlighet på bostadsmarknaden som nyproduktion av småhus är lägre i länder med höga flyttskatt (som Sverige) än länder med låga flyttskatter.
Läs rapporten här

Stämpelskatten – en skuldsättningsmaskin
I den här rapporten visar Villaägarna att svenska folket lånar över 2 miljarder kronor varje år för att ha råd med stämpelskatterna.
Läs rapporten här

Flyttskatterna har minskat rörligheten på svensk bostadsmarknad
Rörligheten på bostadsmarknaden har minskat rejält sedan 2008, då flyttskatterna skärptes genom höjd reavinstsskatt och en ny uppskovsskatt. En rapport som konsultföretaget WSP gjort på uppdrag av Villaägarnas Riksförbund visar att motsvarande 180 000 flyttlass uteblivit mellan 2008-2011.
Läs rapporten här

FRÅN ANDRA

Mäklarsamfundet, Sveriges Byggindustrier (Novus)
Rapport som visar att 7 procent av Sveriges bostadsägare, 200 000 hushåll, har avstått från att sälja på grund av flyttskatterna de senaste fem åren.
Klicka här för att läsa rapporten

Stockholms Handelskammare
Studerade för några år sedan skattekostnaden är för att flytta i Stockholms län. Resultatet visar det kostar nära 820 000 kronor i flyttskatt för ett hushåll som ägt sitt hus i 40 år. Idag är den ännu högre pga. stigande priser.
Klicka här för att läsa studien